Dålig gasfjäder i bakluckan

Vad är det för fel på min bil! Bilen ska bara fungera, mil efter mil, år efter år. Men som du säkert har märkt så är detta enbart ett önsketänkande eller en dröm om att spara både pengar och tid. Det är jobbigt att åka till verkstaden och att kanske vara utan bil ett par dagar. Jag kom precis hem från verkstaden i förrgår med min ena bil som jag bara kör med på sommaren. Nu när jag skulle öppna bagageluckan på vinterbilen så stannade inte luckan upp! Vad tröttsamt! Misstänker att det är dags att byta gasfjäder på luckan. Det är lite jobbigt att den inte stannar i uppfällt läge. Men, vad kan det kosta att byta en gasfjäder? Det verkar ju inte vara någon stor grej.

Gasfjäder – ny eller begagnad

Jag ringde upp den verkstad jag brukar lämna bilen på för att kolla om det är värt besväret att försöka hitta en begagnad gasfjäder till bakluckan. Han gav mig rådet att kolla runt lite bland skrotarna här i Karlstad, vi har dessvärre inte så många ställen så det blir väl till att ringa runt lite överallt utanför stan. Min mekaniker sade att det kanske inte är så lätt att hitta begagnade gasfjädrar till min bil eftersom jag har en lite ovanlig modell, men OM jag skulle finna någon så kan jag spara en tusenlapp på att köpa begagnat. Det kan det väl vara värt, tänker jag. Kanske att jag till och med försöker mig på att byta själv. Hur svårt kan det vara? Det verkar inte vara så krångligt eftersom gasfjädern sitter väldigt tillgängligt ändå. Att lämna in bilen på verkstad kommer kosta runt 2000-2500 sade min mekaniker.

Byta gasfjäder själv

Efter att ha Googlat runt lite på nätet fann jag att det faktiskt inte verkar vara så svårt att byta gasfjäder själv. Jag kan ju faktiskt beställa en gasfjäder på nätet om jag byter själv, om jag nu inte hittar någon bättre begagnad då. Fast det är nog lättare att beställa för då vet jag att jag får en som är precis enligt min bilmodell. Det som behövs förutom gasfjädern då, är en skruvdragare (check) och en skiftnyckel. Det ska jag nog klara av!