Besökte ett stålverk i Östergötland. Fick en bra guide som visade oss runt under en förmiddag kring maskiner, smältverk, stålproduktion m.m. Riktigt intressant att få se ett järnverk/stålverk på nära håll. Det är en stor fastighet med magnifik historia. Blev fascinerad av att se när stålet smältes i ugn. Vi stod långt ifrån processen men kände av värmen trots detta. Kan bara föreställa mig hur varmt det var för personalen som stod betydligt närmare. Antar att de använder flamsäkra arbetskläder på arbetsplatsen, känns ganska självklart.
Företaget arbetade noggrant med säkerheten kring stålverket och som nyanställd behöver man gå en kurs och klara proven som ingår i säkerhetsarbetet.
Nu när man sett ett stålverk på nära håll blir jag nyfiken på att besöka fler järnverk i Sverige. Det finns ett par utspridda över landet. Min kollega har besökt en gruva i Finland som drivs av en av de större stålkoncernerna i världen. Lät kul och får jag chansen åker jag gärna dit.
Det är inte bara i järnverk som det är praktiskt med flamsäkra kläder. Om du är brandman har du god insikt i flamsäkra plagg och använder klädseln med jämna mellanrum i jobbet. Det är klart hedervärt arbete att släcka bränder och rädda fastigheter och människor från akut fara. Själv är man inte så sugen på att härja runt i eldar, en enkel riskanalys visar vilken stor nedsida det finns om du har oflyt på jobbet och råkar ut för en arbetsplatsolycka. Vi kan väl säga att risken är större som brandman kontra om du arbetar som IT-tekniker på ett kontor. IT-tekniker börjar bli en eftertraktad kompetens hos företag. En ökad digitalisering i samhället skapar stora möjligheter för bolag att spara pengar och effektivisera verksamheter genom digitala lösningar. Ett exempel är marknadsföring av produkter som växer på Internet. Google är en av de större spelarna när det gäller sök och internetmarknadsföring.